2017. október 31., kedd

Divat, mint az emberiség leghülyébb találmánya

Amikor felmerül az iskolai egyenruha kérdése, sokan csípőből elutasítják, azzal az indokkal, hogy az öltözködés önmagunk kifejezésének egyik formája, és ettől nem szabad megfosztani a diákokat. Ezzel még tudok is azonosulni, hiszen ez valóban egy jó eszköz - vagy legalábbis annak hangzik.

Jelen pillanatban viszont ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az öltözködés önmagunk kifejezésének egyik formája, akkor az emberek minimum négyötöde egy gyárban készült ugyanazon minta alapján. Illetve bocsánat, azért van fiú meg lány változat - elvégre azokat egyértelműen és határozottan el kell különíteni egymástól. (És ebből alig csöpögött a szarkazmus.)

Én az a lány vagyok, akit egyáltalán nem érdekel, mi éppen a divatos, mégis minden szezonban meg tudja mondani, hogy pontosan mi az aktuális divat. És nem én vagyok az egyetlen.
Ugyanis nemigen van más választásunk, hisz kimész az utcára, és 100-ból 90 ember ugyanazt hordja, ergo könnyedén meg lehet jegyezni mit kell éppen hordani a menő gyerekeknek.

Na most szögezzük le (ha esetleg eddig nem lett volna egyértelmű) én teljesen tökéletesen a divat ellen vagyok, és kevés dolog akaszt ki ennyire.
Az emberiség egy igen komoly és az eddigi tapasztalatok szerint gyógyíthatatlan betegsége, hogy mindenki az egyéniségről papol, meg a saját vélemény és stílus kialakításáról, de amikor valaki egy kicsit is eltér a "normálistól", akkor annak rögtön fejét veszik.
"I want to live in a world where the word 'normal' is an insult." - mondja Misha Collins, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy "Egy olyan világban akarok élni, ahol a 'normális' szó egy sértés."
Én ezzel olyan szinten tudok azonosulni, mint kevés más dologgal.
És a divat meg a "normális" jelenség sajnos nagyon szorosan összefügg. Minden második ember büszkén kijelenti, hogy ő nem követi a divatot, közben pontosan ezt teszi. Azokat a ruhákat hordja, amit mindenki más, minden szezonban frissítve a ruhatárát, mert hát a tavalyi kollekcióval nem akarja égetni magát.

És nem az a legelkeserítőbb, hogy sokan ezt tudatosan csinálják, hanem az, hogy az emberek egy jelentős hányada tudat alatt.
Mindenhol az aktuális divatot látja, a boltok nagy részében, az embereken maga körül, a médiában, a mindenhol, és a végén oda jut, hogy elhiszi, hogy ezek a dolgok neki is tetszenek. És nem azt mondom, hogy nem fordulhat elő, hogy tényleg megtetszik így valami, de azért nem ez a legáltalánosabb dolog a világon. Egyszerűen csak annyira nyomják az arcodba, hogy aki nem alakított ki egy teljesen saját stílust, arra nagyon egyszerű hatni, és jé, már el is kelt a hatezredik Nirvanás póló a hatezredik olyan illetőnek, aki azt sem tudja, mi az a Nirvana.

"Társadalom: Légy önmagad
Társadalom: Nem, ne így"
És tény és való, hogy nem egyszerű elzárkózni a divattól, mert nagyjából minden megfizethető (és nem megfizethető) üzletben ebből áll az árukészlet. Az is igaz, hogy bár én erőszakosan igyekszem kerülni a divatos holmikat, néha bekerül néhány a ruhatáramba a legsablonosabb darabokból.
De még így is meg tudom oldani azt, hogy amikor valaki rám néz, ne arra gondoljon, hogy divatbolond vagyok, hanem arra, hogy van saját stílusom. Rémesen egyszerű és valószínűleg soha senki nem fogja kifejezetten jónak látni, de az enyém. A komfortzónám rendben van, mert ha valaki meglát valamilyen ruhadarabot, könnyen meg tudja mondani, hogy én azt utálnám vagy imádnám, teljesen függetlenül attól, hogy mi az aktuális divat.

És ez az, amire szerintem mindenkinek törekedni kéne. Nem arra, hogy az emberek irigyeljék a stílusodat, hanem arra, hogy neked az a stílus ténylegesen tetsszen és jól érezd magad tőle.
És tudom, hogy a gyakorlatban a beszólásokat azok kapják, akik nem "normálisan" öltözködnek. És azt is tudom, hogy ezt nem mindenki tudja elengedni olyan könnyen - nagyon sokáig én se tudtam. De ha erőt veszünk magunkon, és abban járunk, ami nekünk tetszik, akkor az már egy hatalmas előrelépés. Az öltözködés csak egy terület a sokból, de ha itt el tudjuk hagyni azt az elvet, hogy csak az a jó, ami normális, akkor később már másban is el fogjuk tudni hagyni.
Szóval vedd fel azt, amit teljes szívedből szeretnél, és legyél rá büszke, hogy megcsináltad!


5 megjegyzés:

  1. Hey girl, it's me again! Miss me (yeah, that was necessary, i'm sorry). Újabb zseniális írást olvashattunk kedvenc Gigerünktől és ebben a témában nem tudok mást mondani, mint hogy maximálisan egyetértek. Ha valakinek jól esik ugyanolyan ruhát viselni, mint mindenki más, egészségére, de ne ez legyen társadalmilag támogatott, like be unique!
    Ilyet még írjál pls, kell a lelkemnek. Bye <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt egy agymenésem egyik este, hogy mennyi mindenről akarok még írni. It will be fun.
      (And thanks♥)

      Törlés
  2. Teljesen megértem, ha valakinek az tetszik, ami másoknak is, hiszen ettől divat a divat, de meg lehet oldani azt, hogy egyediek és divatosak maradjunk. A legjobb az egészben tényleg az, mikor a magas derekú nadrág alól neccharisnyát villantó, Adidas cipőt hordó, zöld kabátos csajszi kijelenti, hogy ő egyedi. Te meg felmész a Weheartit-re, és ugyanez jön veled szembe. Tök jó lenne, ha az ilyen oldalakon lehetne inspirálódni, de ott is ugyanezeket a tömegcuccokat látod vissza. Nem értem, így mi a lényege.
    A cikked nagyon tetszett, csak így tovább!
    Puszi: V. B.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már csak megoldást kéne keresni a problémára. :D
      És köszönöm ♥

      Törlés