2017. november 5., vasárnap

Mondd még egyszer, hogy Wincest, ha mered

Na, ez is egy érdekes dolog lesz.
Eredetileg kémiaversenyt kéne csinálnom és földrajz témazáróra tanulnom, de valami hihetetlen mértékben szét vagyok csúszva, ez meg azóta piszkálja a csőrömet, hogy belekeveredtem a Supernatural fandomba.

A téma két szempontból is megérett nálam arra, hogy beszéljek róla. Egyrészt azért, ami (gratulálok Giger), másrészt gyakorlatilag egy éve az incest sztorik uralják a Wattpadet, ami azért elég fájdalmas.
Tartsunk egy gyorstalpalót arról, hogy miről is van szó, hátha van még olyan szerencsés a blogger világban, aki nem tudja.
"Minden okkal történik. De néha az ok az,
hogy hülye vagy és rossz döntéseket hozol."
A Bloggeren hála a jó égnek nem, de Wattpaden rettenetesen elterjedtek mostanában az olyan sztorik, amelyekben nő nemű főszereplőnk rendszeresen összefekszik az apjával/bátyjával, vagy akár öccsével és egyéb rokonaival. Ezek a sztorik nem mellesleg mind egyformák, az alkotójuk az esetek 98%-ában messziről se látott helyesírási szótárat, vagy úgy egyáltalán bármilyen könyvet, nagy eséllyel nem töltötte be még a tizennégyet sem és beteges figyelemhiányban szenved.

A Wincest pedig a Supernatural fanoknak nyilván ismerős, (erről a fandomról meg magáról a sorozatról rengeteg bejegyzés lesz, szólok előre) egy számomra totálisan érthetetlen módon eléggé elterjedt ship, ami annyiból áll, hogy Samet és Deant shippelik.
És nem. Nem. Ezt nem játsszuk.

Oké, ígérem, ezt ennél azért értelmesebben fogom lekommunikálni. Esküszöm, hogy néha képes vagyok arra is.

Na de kezdjük a Wattpades részével, mert a kettő azért sokban eltér.
Nem én leszek az első, aki leírja, hogy ezt az egészet be kéne szüntetni, és nem is fogok vele sok mindent elérni, de a remény hal meg utoljára (mert ő a gyilkos).

Kezdjük ott, hogy miért nem kellene ilyeneket írni?
Mert ez nem egy egészséges dolog. Igen, előfordul az ilyesmi, de általában komoly pszichológiai háttere van, és ez nem merül ki abban, hogy hű-de-nagyon-szép-a-mosolya. Én nem tudom, hogy az, aki ilyet ír, hogyan veszi rá magát. Csak gondolj a saját édesapádra vagy ha van, a testvéredre, esetleg egyéb közeli rokonodra írás közben. Csak gondolj rá! Van egy olyan érzésem, hogy lényegesen komplikáltabb lesz a dolog.
Másrészt: az ilyen sztorik írói gyakran nagyon fiatalok, és nem hogy nem feküdtek le senkivel, de még barátjuk/barátnőjük se volt. Kérdem én, hogy tudna valaki hitelesen írni egy egészségtelen szexuális kapcsolatról, ha még egészségesben sem volt része?

Hogy teljesen elvetem-e az ilyen sztorikat?
Nem. Lásd feljebb; elismerem, hogy ilyen sajnos megesik. Általában egyáltalán nem vidám a dolog, ami a hátterében van, de előfordul, létező probléma. Írhatunk-e róla?
Igen. De csak és kizárólag úgy, ha tudjuk, hogy miről írunk. Ha utánanéztünk a témának, felfogtuk a komolyságát, és normálisan tudunk róla képet alkotni. Ehhez mi kell?
Komolyság, érettség, értelem és elhivatottság. Ha mindez megvan, és úgy érzed, te hitelesen be tudsz mutatni egy ilyen helyzetet, akkor rajta, én nem fogok egy rossz szót se szólni, sőt.

Csakhogy ilyen változatával a dolognak még egyszer sem futottam össze wattpaden.
Minden finomkodás nélkül leszögezném, hogy teljesen értem, miért van tele incest sztorikkal ez a fantasztikus oldal.
Ezeket a hulladékokat ugyanis villámgyorsan össze lehet dobni, meg sem kell erőltetni magát az "alkotónak", sokan fognak rákattintani, mert sok hozzájuk hasonló ember él a Földön, akik még messziről se láttak könyvet és valami olyanra vágynak, ami elég gyors és bizarr nekik. Ez egy kicsit leegyszerűsített leírása a helyzetnek, de benne van a lényeg.
A kedves "alkotók" pedig figyelemre vágynak - amivel még nem is lenne probléma -, és mivel ez a módszer pofonegyszerű és nem igényel semmilyen erőfeszítést, úgy érzik, megtalálták életük lehetőségét.

Persze mindettől senki sem fog magába szállni, leírták előttem elegen, nem használt, nem is várok talán már semmit.
Viszont mondanék még valamit, hogy miért kéne leállni ezekkel a sztorikkal: mert szánalmas.
Idehajíthatok az előbbi szó mellé egy "bocsi"-t, de akkor sem tudok rá mást mondani.
Az olvasóitokon kívül - és lehet, hogy sok van, de annál kevesebbet lehet elmondani a szellemi képességeikről - mindenki szánalmasnak látja ezt a fajta erőszakos próbálkozást a figyelemszerzésre.
Saját magatokat hozzátok kellemetlen helyzetbe, és néhány év múlva, amikor visszanéztek, higgyétek el, hogy rettenetesen fogjátok szégyellni, amit feltettetek az internetre, és akkor büszkén vállaltatok. Most bizonyos körökben "menő" és jönnek a megtekintések ezrével, de később sokatok pontosan azt fogja gondolni, mint most én. Csak az a különbség, hogy mögöttem nincs incest sztori, és majd ti is azt fogjátok kívánni, hogy bár ne lenne mögöttetek se.

Részemről ez a téma ennyi volt, továbbra is zavarni fog, aki eddig írta, az meg továbbra is írni fogja, de legalább megpróbáltam.

A Wincest már egy cseppet más dolog, bár valamilyen szinten belefér ebbe a kategóriába.
Itt ugyebár egy konkrét párosról beszélünk, nem egy random testvérpárról, akik kipattantak egy unatkozó és figyelemhiányos egyén fejéből.
Szögezzük le: fangirl vagyok, semmi bajom a shippeléssel, sőt. Még mielőtt valaki nekem esne, azzal meg aztán pláne nincs bajom, ha egyforma neműeket shippelnek. Vérbeli Destiel shipper vagyok, remélhetőleg ez elég bizonyítéknak.
Még bizonyos esetekben az incest shipeket is el tudnám fogadni - ha és amennyiben annak a shipnek van alapja.
Na most, a Wincestnek nincs, és ez az egyik gondom.

Sam és Dean kapcsolata mindenképpen különleges, és ez az, amiért rengetegen képesek vagyunk/voltunk végignézni több mint tíz évadot ebből a sorozatból.
De sosem volt ott olyan érzés. Van két öcsém, tudom, hogy miről beszélek. Az ember szeretheti olyan szinten a családját, mint a szerelmét, de nem ugyanúgy.
Dean gyakorlatilag felnevelte Samet, és tulajdonképpen senki sem érti meg őket annyira, mint ahogy ők értik egymást, de ez egyszerűen csak szeretet. Illetve nem "csak", de szeretet és nem szerelem. Pont, új bekezdés.

A másik dolog, amiért rettenetesen szúrja a szemem ez a ship, az az, hogy azt üzenik vele, hogy a szeretet nem lehet olyan erőteljes dolog, mint a szerelem. És meglepően sok ember áll így a dologhoz, de attól még nem lesz igaz, és ezt a tapasztalat mondatja velem.
Tény és való, hogy a szerelem egy fantasztikus érzés, és ha szerelmes vagy valakibe, akkor bármit megtennél érte és ragaszkodsz hozzá. De ez nem zárja ki azt, hogy egy másfajta szeretet nem lehet ugyanilyen erős.

És ez az, amit különösen imádok ebben a sorozatban. Sam és Dean kapcsolata példaértékű, és igen, létezhet. Nem szerelem, testvéri szeretet, ami egy hihetetlenül erős dolog tud lenni. A Wincest shipperek pedig pont ezt az értéket veszik el a sorozattól.



2 megjegyzés:

  1. Hm. Teljességgel egyetértek minden leírt szavaddal.A Wattpadtól az agyam eldobom néha, olyan hülyeségeket látok, a Wincest meg csak... Csak ne. Mármint nézz csak rájuk. Ők annyira nem passzolnak "úgy", hogy még csak belegondolni is szenvedés számomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az a ship, amit így... nem. Nagyon nem.
      Tulajdonképpen összesen kettő ilyen ship létezik számomra, az egyik ez, a másikat ki fogod találni annyiból, hogy Outlander. xD

      Törlés